CLAUDE MERCIER, 1924 - 2019

Ο Claude Mercier γεννήθηκε το 1924 στο Παρίσι, στο 16ο διαμέρισμα. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια που είχε μεγάλη αγάπη για τις τέχνες. Ο ένας παππούς  του ήταν συντηρητής σε μουσείο, η μια γιαγιά του δημοσιογράφος και συγγραφέας ενώ ο πατέρας του εικονογράφος. Πήγε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Lycée Janson de Sailly και στη συνέχεια εισήλθε στην Ècole Boulle στο τμήμα της ξυλογλυπτικής. Το 1944, εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία στη Γαλλία ως φοιτητής και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Βρετανία στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία μέχρι την αποστράτευσή του το 1946. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, εργάστηκε κοντά σε εμπόρους παλαιών επίπλων ως συντηρητής ξύλου.
   Το 1950 εισήλθε στο Ècole Nationale Superieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, στο εργαστήριο του Gimond. Το 1952 μετακόμισε σε ένα στούντιο στην περιοχή όπου ζούσαν οι καλλιτέχνες, την περίφημη "Jeanne" στην 16 rue du Saint-Gotthard στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού, όπου συνέχισε να εργάζεται αδιάκοπα. Την εποχή αυτή γνωρίστηκε και με τον σημαντικό καλλιτέχνη φωτογράφο, γλύπτη και σκηνοθέτη Brassaï ο οποίος είχε το εργαστήριό του στην ίδια περιοχή και με τον οποίο διατήρησε θερμή φιλία. Ο ίδιος ο Brassaï το 1973 έβγαλε την φωτογραφία του Claude Mercier  η οποία παρουσιάζεται σε πολλά βιβλία. Το 1954 ολοκλήρωσε την πρακτική άσκηση της Σχολής στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, γνώρισε τον γλύπτη Henry Moore ο οποίος και τον προσκάλεσε στο στούντιό του κοντά στο Λονδίνο. Το 1955 γνωρίστηκε με τον γλύπτη Alberto Giacometti στην έκθεση "Σύγχρονα γλυπτά" στο Evreux. 
   Το 1960 γνωρίστηκε με τους Denys Chevalier και Georges Boudaille ενώ συμμετείχε στο Salon «Jeune Sculpture» του Παρισιού. Το 1964 συμμετείχε στο Salon «Réalités Nouvelles » του Παρισιού. Την ίδια χρονιά γνωρίστηκε με την γλύπτρια Alicia Penalba η οποία τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με το κόσμημα. Έτσι συμμετέχει το ίδιο έτος στην Διεθνή Έκθεση Κοσμήματος με τίτλο «Schmuck», στο Musée de Hesse, στο Darmstadt της Γερμανίας. Το 1965 συμμετείχε σε πλήθος σημαντικών εκθέσεων. Στο «Salon Comparaisons» του Παρισιού όπου ήταν μέλος της επιτροπής, στο «Salon Réalités Nouvelles» επίσης στο Παρίσι, στην έκθεση «Εκατό Σύγχρονα Γλυπτά και Ταπισερί» που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Royaumont, στην Διεθνή Έκθεση «Αισθητική και Ποιότητα» στο Μόναχο της Γερμανίας και στην Διεθνή Έκθεση με τίτλο ««Keukenhof 1965» στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Το 1966 συμμετείχε για δεύτερη φορά στα Salons «Comparaisons» και «Réalités Nouvelles». Το 1967 συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση «Majutsllingen» στην Κοπεγχάγη της Δανίας και στην έκθεση «Ο κήπος της γλυπτικής» στο Les Vaux de Cernay. Το 1968 γνωρίστηκε με τον Δρ. Audouin, συλλέκτη και ιδιοκτήτη γκαλερί στη Νάντη ο οποίος του παρήγγειλε σειρά κοσμημάτων. Έτσι συμμετείχε στην έκθεση κοσμήματος και μικρών γλυπτών στην γκαλερί Argos της Νάντης. Την ίδια χρονιά συμμετείχε και στην δημιουργία του κινήματος «Τέχνη και Προοπτική» μαζί με τους ζωγράφους Bordeaux Le Pecq, Clerc, Cluseau-Lanauve, Etcheverry, Laks και Vieilfaure όπου εξέθεσαν στην «Γιουγκοσλαβική Τριεννάλε Πλαστικών Τεχνών» στην γκαλερί «Ulus» στο Βελιγράδι. Το 1969 έλαβε μέρος στις εκθέσεις «Ανάλυση της Σύγχρονης Γλυπτικής» στο πολιτιστικό κέντρο Bobigny, στην έκθεση λιθογραφιών στην γκαλερί «Vision Nouvelle» του Παρισιού και στην έκθεση «Μνημειακά Γλυπτά» στο μουσείο Sables στο Port-Barcarès. 
   Την δεκαετία του 1970 συμμετείχε κάθε χρόνο σε σημαντικές εκθέσεις. Αναμεσα τους η ατομική του έκθεση στην γκαλερί «Paris Sculpt» του Παρισιού το 1973, στα Salons «Salon de Mai», «Réalités Nouvelles» και «Grands et Jeunes d’Aujourd’hui» στο Παρίσι το 1974 και 1975. Το 1975 συμμετείχε και στο «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης» στην Allonnes όπου κέρδισε το βραβείο της δημοσιογραφικής επιτροπής, ενώ έλαβε μέρος και στην «Μπιεννάλε Μικρογλυπτικής» στην Βουδαπέστη. Άλλες σημαντικές συμμετοχές σε εκθέσεις την περίοδο αυτή, ήταν το 1977 στο «Salon de Montrouge», οι δύο του ατομικές το 1978 στο «Σπίτι πολιτισμού της Κρήτης» και στο «Σπίτι πολιτισμού του Saint-Etienne» και οι συμμετοχές του το 1979 στο Salon «Grands et Jeunes d’Aujourd’hui» στο Παρίσι, στην Διεθνή Έκθεση Γλυπτικής στο Le Vaudreuil, στην έκθεση «Η Αμερική στους Ανεξάρτητους» στο Grand Palais στο Παρίσι, στην Μπιεννάλε Σύγχρονης Τέχνης στο Palais des arts et de la culture της Βρέστης και στην Foire FIAC στο Grand Palais του Παρισιού. Την ίδια χρονιά γνωρίστηκε και με την Monique de Beaucorps με την οποία δημιούργησαν το κίνημα «Μια συνέργεια στην τέχνη - Syn'Art».
   Η αδιάλειπτη παραγωγική και εκθεσιακή του δραστηριότητα, συνεχίστηκε και στις επόμενες δεκαετίες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ατομικές του εκθέσεις το 1980 στις γκαλερί «Anne Blanc» στο Marly-le-Roi και «Paul Bruck» στο Λουξεμβούργο, η συμμετοχή του στο Salon «Réalités Nouvelles» το 1982, η συμμετοχή του στην έκθεση «Σύγχρονοι Γλύπτες» στο Αμβούργο της Γερμανίας το 2004, η συμμετοχή του στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Παρισιού μαζί με τους γλύπτες Arnal, Brancusi, Champion-Métadier, Garouste, Buren το 2006, η συμμετοχή του στην BRAFA το 2009 –  2015 και 2017, η συμμετοχή του στο «Salon du Collectionneur» στο Grand Palais το 2009 καθώς και η συμμετοχή του στην «PAD» από το 2009 μέχρι το 2016. Το 2017 δημοσιεύτηκε και ο κατάλογος raisonné με το σύνολο του έργου του καλλιτέχνη. Πέθανε το 2019.
Ο Mercier υπήρξε πάντοτε οπαδός της αφαίρεσης και δημιούργησε ένα λεξιλόγιο από μεταβαλλόμενα σχήματα τα οποία παίζουν με το φως. Το μέταλλο βοηθά στην ανάπτυξη λυρικών κατασκευών ξεκινώντας από ένα συνδυασμό εναλλασσόμενων καμπυλών και πλευρικών και κάθετων ωθήσεων. Το αποτέλεσμα είναι μια γλυπτική τόσο αρμονική όσο και δυναμική.