top of page

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΡΟΚΟΣ, 1945-

 

Ο Κυριάκος ΡΟΚΟΣ γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1945, με καταγωγή από το Μέτσοβο. Τα πρώτα του μαθήματα τα πήρε κοντά στους Πάνο Σαραφιανό και Βρασίδα Βλαχόπουλο. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο του Γιάννη Παππά και γυψοτεχνία - χαλκοχυτική στο εργαστήριο του Νίκου Κερλή. Το 1972, με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών, συνέχισε στην Ecole des Beaux Arts του Παρισιού, στο ατελιέ του  Cesar, ενώ παράλληλα δούλευε κοντά στον Κώστα Κουλεντιανό. Tην περίοδο 1981 - 1983 δίδαξε στη σχολή Βακαλό, ενώ απο το 1983 μέχρι το 2012 υπήρξε τακτικός καθηγητής στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και από το 2012 είναι ομότιμος καθηγητής. 

Έχει λάβει μέρος σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανάμεσα στις σημαντικές συμμετοχές του είναι οι Πανελλήνιες Εκθέσεις, το Σαλόν Νέας Γλυπτικής στο Παρίσι, η Μπιενάλε Σύγχρονης Γλυπτικής στο Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι το 1974, η Μπιενάλε Βουδαπέστης το 1980, η Διεθνής Έκθεση Μεταλλίων το 1990 στο Ελσίνκι και η Τριενάλε της Βουδαπέστης την ίδια χρονιά, καθώς και η έκθεση Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική στο Παρίσι το 1991. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος συμποσίων  ανα τον κόσμο, ενώ έχει λάβει και σημαντικές διακρίσεις, όπως το Α΄Βραβείο γλυπτού της Στέγης Γραμμάτων και τεχνών το 1981, το Α΄Βραβειο γλυπτικής του ΕΕΤΕ το 1984,  το βραβείο μνημείου Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνιούπολη το 1988, το Α΄βραβείο προτομής «Γ. Παπανικολάου» στον Δήμο Αθηναίων το 2004, το Βραβείο  Vangjush Mio στην Korca της Αλβανίας το 2007 και πολλά άλλα. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ομίλου «Τέχνη και Φιλοσοφία». Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, το Εθνικό Θέατρο και το Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων ως σκηνογράφος. Έχει φιλοτεχνήσει πλήθος μεταλλίων, πλακετών και σημάτων για ιδρύματα και οργανισμούς. Έχει εκδόσει πλήθος βιβλίων αναμεσά τους τα «Σχέδια» το 1972, «Αποτυπώματα 1967 - 1975» το 1978, «Ταξίδια με Στυλό Διαρκείας» το 1994, «Ένας Επικίνδυνος Γλύπτης» το 1995, «Ρόκος - Γλυπτική σε κοινή Θέα» το 2002, «Ρόκος - Ανοξείδωτα Ταξίδια» το 2008, «Παράλληλες Αποδράσεις» το 2010 και άλλα. Το 2022 βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο της τάξεως Γραμμάτων και Καλών Τεχνών. 

Έχοντας ως αφετηρία το προσωπικό του βίωμα, δημιουργεί συνθέσεις σε υλικά όπως το μάρμαρο, ο πωρόλιθος, η πέτρα, ο γύψος, το ξύλο, ο γρανίτης, ο πηλός, ο μπρούντζος, ο πολυεστέρας. Τα έργα του δημιουργούν ένα ονειρικό/σουρεαλιστικό περιβάλλον όπου τμήματα του ανθρώπινου σώματος μπλέκονται με κτίρια, σφαίρες και άλλα γεωμετρικά σχήματα, σκάλες κλπ. Εκτός από τις ελεύθερες γλυπτικές του συνθέσεις έχει δημιουργήσει δημόσια μνημεία, ταφικά μνημεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Γλυπτοθήκη, την Πινακοθήκη Μετσόβου, την Πινακοθήκη Ιωαννίνων, στην Πινακοθήκη Α. Βιάννου, την Πινακοθήκη Γρηγοράκη, στα μουσεία «Βορρέ», «Πιερίδη», στην Εθνική Τράπεζα και στο Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και σε δημόσιους χώρους σε Ελλάδα και εξωτερικό και σε ιδιωτικές συλλογές. 

IMG_1573s.jpg

ΚYRIAKOS ROKOS, 1945-

 

Kyriakos ROKOS was born in Ioannina, Greece in 1945 and received his initial lessons from Panos Sarafianos and Brasidas Vlachopoulos. He studied sculpture at the Athens School of Fine Arts in the workshop of Yannis Pappas and plasterwork - copper casting in the workshop of Nikos Kerlis. In 1972, with a scholarship from the Academy of Athens, he continued his studies at the Ecole des Beaux Arts in Paris in Cesar's studio, while simultaneously collaborating with Kostas Koulentianos. From 1981 to 1983 he taught at the Vakalo School and from 1983 to 2012 he was a full professor at the Department of Conservation of Antiquities and Works of Art at the University of West Attica. Since 2012 he has been professor emeritus. In 2022 he was awarded the Prize of the Order of Letters and Fine Arts by the Academy of Athens. 

This distinguished sculptor, renowned for his contributions to contemporary art,  will showcase artworks and compositions inspired by his inner experiences.  Utilizing materials such as marble, wood, bronze, along with drawings and short stories, Rokos captivates audiences with the mythical and dreamlike environments he creates.  His craftsmanship and ingenuity serve as a powerful means of expressing contemporary themes.

Kyriakos.jpg
IMG_2197s.jpg
bottom of page